Bloggare – ett yrke

Bloggare – ett yrke

IT-teknikens intåg i samhället har medfört att en rad olika yrken har skapats som tidigare inte existerade, och som många då inte ens kunde föreställa sig – allt från nätverkstekniker och programmerare till experter på sociala medier och webbdesigners. Ett yrke som både skulle vara främmande och bekant för människor före internets tid är bloggare. Bloggare skulle vara främmande på det sättet att konceptet ”blogg” är okänt för dem, samtidigt som bloggare i grunden är en ny form av kändisar – och kändisar har funnits lika länge som böcker, tv och radio.

Att bloggare betraktas som ett yrke, snarare än en hobby, är en syn som har vuxit fram i takt med att det har uppstått fler och fler sätt att tjäna pengar på sin blogg, samtidigt som flera stora bloggprofiler har gjort karriär på sin blogg. Det självklara exemplet är Blondinbella, som har skapat ett helt företagsimperium utifrån sin blogg. Även många andra bloggare använder bloggen som en språngbräda för att kunna göra annat, till exempel skapa sin egen klädkollektion.

De som lyckas med sin blogg så bra att de blir verkliga kändisar på internet (och i verkliga världen) har med ett nytt ord börjat kallas för ”influencers”. Dessa är människor som har en stor mängd läsare, och alltså kan påverka en stor mängd människor med sina inlägg. Dessa bloggare blir attraktiva för företag ur marknadsföringssynpunkt, då företagen genom ett samarbete med bloggaren kan nå läsarna. En stor fördel för företagen är att de kan välja bloggare som skriver om ett ämne som är relaterat till deras produkt, och bloggare som har en läsekrets som matchar företagets målgrupp. Ytterligare en fördel med att använda sig av influencers är att läsarna litar mer på reklamen när den kommer från en bloggare som de har följt under lång tid, och tycker sig känna. Detta gör självklart att det finns stora möjligheter för bloggare och influencers att tjäna pengar på och leva på sin blogg, och därmed verkligen ha ”bloggare” som yrke.

Om du själv satsar på att bli en bloggare och influencer, kan ett bra första steg vara att hyra in dig i ett kontor via exempelvis Helioworks. Bloggandet kommer nämligen sannolikt bara att kännas som ett riktigt jobb när du behandlar det som ett riktigt jobb, vilket betyder att jobba i ett stimulerande kontor där du kan jobba effektivt med att göra research inför inlägg, skriva inlägg och marknadsföra din blogg. Du kan själv se vilka kontorslösningar som Helioworks erbjuder här.

dante