Bloggar om ekonomi

Bloggar om ekonomi

Allt fler vänder sig till internet för att skaffa sig förkunskaper inför kommande beslut, och ekonomiska sådana är inget undantag. Andelen podcasts, bloggar, Facebook-grupper och chattforum om ekonomi ökar stadigt och det är tydligt att det finns ett uppdämt behov på marknaden av lättillgänglig information om ekonomi. Många uppfattar ekonomi som krångligt, tråkigt och jobbigt att sätta sig in i och därför har bloggar som Rika Tillsammans, Snåljåpen.se och Minimalisterna seglat upp högt på bloggtopplistorna. Många influencers så som Isabella Löwengrip har dessutom ett tydligt ekonomiskt fokus och tipsar sina följare om allt från sätt att spara pengar till vilka fonder och aktier man ska satsa på. För de flesta kan begrepp som reporänta, courtage och aktie kännas som något obegripligt, men de ekonomiska bloggarnas ökande popularitet visar att det verkligen går att göra ekonomi spännande och till och med roligt. Ekonomi är dessutom något som berör alla – för vem vill egentligen inte ha mer pengar i plånboken, oavsett om de ska räcka till pensionen, till en insats till bostadsrätt eller till en ny härlig bil?

Grundkunskaperna om ekonomi är låga

Problemet är att många människor i vårt avlånga land har väldigt dåliga grundkunskaper om ekonomi och faktiskt också matematik. De allra flesta öppnar knappt det orangea pensionskuvertet, sparar knappt en enda lönespecifikation och godkänner deklarationen utan att noggrant gå igenom de många kolumnerna. Svenskarna har dålig koll på vad ränta och inflation egentligen betyder, vilket kan verka konstigt då många av oss sitter med höga bostadslån och är väldigt beroende av både ränteläget och den svenska kronans styrka på världsmarknaden. Även kunskapen om aktiesparande är väldigt låg – till exempel vet knappt en tredjedel svenskar inte att det är en större risk att köpa en enskild aktie än att köpa in sig i en aktiefond. Mer än en femtedel har dessutom missat den för aktiesparare ack så viktiga ränta på ränta-effekten. Att svenskar kan mycket lite om ekonomi har därför öppnat upp för en riktigt blogg-boom i ämnet ekonomi, så för den som vill förkovra sig termer och effekter så finns det nu alltså en uppsjö av bloggar som har som mål att göra ekonomi enkelt!

Enklare lån med bäst villkor

På tal om enkelt så är en stor del av svenskarnas ekonomiska vardag och verklighet lån av olika slag. Vi har bostadslån, billån, renoveringslån, bröllopslån och sms-lån – det finns alltid en anledning och en orsak till att svenskarna skuldsätter sig. Lån riskerar dock att bli en dyr historia, särskilt om du har flera olika lån med olika ränta. Eftersom många svenskar har så dålig kunskap om ekonomi generellt så är det vanligt att man missar att läsa det finstilta eller helt enkelt inte förstår vad exempelvis effektiv ränta och amortering innebär. För att göra det lite enklare att hantera sina lån och samtidigt spara pengar, finns det därför en fantastisk tjänst som erbjuder både möjligheten att samla sina befintliga lån och krediter hos en låntagare för att få bättre villkor, och chansen att ställa olika långivare mot varandra i syftet att hitta den bästa. Tjänsten finns på enklare.se och där går det snabbt och smidigt att ansöka om ett lån och sedan välja den långivare som passar just dig!

dante