Vloggen – blogg i videoformat

Vloggen – blogg i videoformat

Att vlogga har blivit allt mer populärt, framförallt i samband med att möjligheterna att tjäna pengar på vloggning via Youtube har ökat. Vloggen är också ett medium som erbjuder större möjlighet att visa sin personlighet, eftersom man kan tala direkt till sina tittare, och inte bara använda text och bild. Vloggens betydelse och inflytande märks tydligt på att Youtube är en av de tre mest besökta sajterna på nätet idag. Det visar också hur mycket vloggen har utvecklats sedan den allra första vloggen lades upp år 2000 (av Adam Kontras).

Om man vill börja vlogga behövs egentligen inte mer än ens mobilkamera och en tripod eller selfiepinne (för att lättare kunna filma sig själv). De flesta vloggar handlar om vloggarnas dagliga liv, varför man inte behöver vänta på ett särskilt tillfälle för att börja. En fälla med att vlogga om sitt liv är dock att man hela tiden är på jakt efter saker som kommer att locka många tittare. Det kan leda till att man glömmer bort att njuta av livet som det är – i verkligheten är ju inte livet spännande och intressant hela tiden, utan det förekommer tråkiga dagar då inget händer. Rätt sätt att hantera detta på är att försöka göra även de tråkiga sakerna intressanta. Om man till exempel håller på att flytta kan man anlita en flyttfirma på Flyttfirma.nu så att man är fri att vlogga om flytten medan ens grejer bärs ut och fraktas. Man kan se det som ett tillfälle att ge sina tittare en inblick i sin verkliga vardag, något som många uppskattar.

Ett exempel på vad som kan hända när spänningsjakten går för långt är fallet med Logan Paul, en Youtuber som bland annat är känd för att ladda upp en vlogg varje dag. I december 2017 hamnade han i blåsväder då han lade upp en vlogg där han hittade liket från en man som hängt sig i Aokigahara-skogen i Japan. Många som kommenterade händelsen menade att Paul varit för upptagen med att tänka på hur många tittare vloggen skulle locka, istället för att överväga konsekvenserna och hur kränkande det var för den döde och hans anhöriga. Logan Paul blev på det sättet ett avskräckande exempel för alla vloggare om att man måste veta var man ska dra gränsen.

dante