Tjäna pengar på din blogg

Tjäna pengar på din blogg

Många som börjar blogga gör det med målet att kunna tjäna pengar på sin blogg och kanske bli lika rika och berömda som Blondinbella. Det är dock inget som sker över en natt utan kräver många år av hårt och målmedvetet arbete. De flesta kan dock tjäna pengar på sin blogg relativt enkelt. Även om man kanske aldrig kommer att bli rik på det så kan det vara en välkommen extrainkomst.

Man bör dock inte börja blogga enbart för att tjäna pengar utan först hitta ett ämne som man verkligen brinner för och är insatt i. Gärna något nischat ämne som inte så många andra redan skriver om. Är det något alltför nischat så är ju risken dock att man inte har så stor potentiell målgrupp för bloggen, så det gäller att hitta en bra avvägning.

Om du lyckas få många besökare på din blogg så kommer du förmodligen bli kontaktad av diverse företag som vill inleda samarbeten med dig. Det kan handla om sponsrade artiklar eller att de vill annonsera på din blogg. Börjar du sedan tjäna tillräckligt bra på bloggen kan det vara läge att starta ett eget företag, så du kan börja fakturera via https://www.capcito.com och liknande aktörer. Det finns dock även alternativ för privatpersoner som vill kunna fakturera utan företag.

Men hur kommer man då bäst igång? Man kan börja med att blogga på någon av alla de gratis bloggplattformar som finns för att se hur stort intresset är för det ämne man skriver om. Det kan vara bra att välja en blogg på WordPress.com, eftersom man då i ett senare skede kan flytta sin WordPressblogg vidare till ett webbhotell.

Med en egen installation av WordPress på ett webbhotell får man nämligen full kontroll över annonsernas placering och liknande. Du kan då även skräddarsy utseende och funktionalitet på bloggen i och med att det går att installera tillägg och modifiera teman mer i detalj. När du har drivit din blogg i minst ett halvår kan du ansöka hos Google om att få publicera annonser via Google AdSense på din blogg. Det är ett av de enklaste sätten att tjäna pengar på sin blogg och du kan aldrig förlora pengar på det eftersom det är helt gratis.

Ett annat vanligt sätt för bloggare att tjäna pengar är via så kallade affiliatenätverk. Det finns en hel del av dessa och oftast får du provision på genomförda köp som någon av dina läsare har gjort hos företaget efter att först ha klickat på en annons på din blogg.

Google AdSense-annonserna fungerar lite annorlunda. Oftast får du betalt bara av att någon klickar på en annons, medan andra annonser ger betalt per visning. Den stora fördelen är dock att AdSense automatiskt anpassar annonserna efter innehållet på webbsidan de visas på, eller efter vad folk har googlat på. Har du skrivit ett blogginlägg om till exempel schäferhundar så kan det visas reklam för hundmat eller djurförsäkringar på sidan.

dante