Att blogga om resor

Att blogga om resor

Drömmen för många idag är att kunna försörja sig på att blogga. Det som lockar är sannolikt den livsstil som bloggare upplevs ha – friheten att jobba med något man tycker om, var man vill. Många ser också bloggandet som en möjlighet att kombinera resande med jobb, och att ha själva resandet som en livsstil, genom att blogga om sina reseupplevelser.

Det man ska komma ihåg när man tittar på andras resebloggar och känner sig inspirerad att själv börja resa och blogga, är att det finns ett liv bakom kameran och blogginläggen också. Det livet är inte alltid lika glamoröst och tillrättalagt som det man ser på bilderna i bloggen, vilket är en naturlig konsekvens av att ständigt vara på resande fot. Det betyder till exempel att man aldrig har stabilitet i sin vardag, att man är borta från familj och vänner och att man kan behöva jobba med annat utöver bloggen för att kunna försörja sig. Innan man bestämmer sig för att göra slag i saken och lämna sin vardag bakom sig för att åka ut i världen och blogga är det med andra ord bra att överväga denna aspekt av resebloggslivet, och fundera på om det verkligen är en livsstil som passar en.

Om man känner sig osäker, är det alltid en bra idé att börja reseblogga i liten skala innan man kastar loss och gör det till ens heltidssysselsättning. Man kan till exempel starta bloggen, och till en början endast blogga om resor man skulle ha gjort i alla fall, som semestrar med familj och vänner. Då får man en försmak av hur det är att ta foton, filma och skriva om sin resa, och om det är något man skulle kunna tänka sig att göra i större omfattning.

När man provar att reseblogga på detta sätt kan man göra det med den utrustning man redan har i form av dator och kamera – har man till exempel bara en mobilkamera så använder man helt enkelt den till att ta bilder. Om man sedan vill satsa på resebloggen mer seriöst kan det vara värt pengarna (och kanske till och med oumbärligt) att investera i en mer avancerad kamera, ett stativ och andra tillbehör som underlättar att fotografera, vlogga och skriva på språng. Till en början är det dock bättre att inte lägga stora summor pengar på utrustning som man kanske inte kommer att använda i så stor utsträckning.

Något man ska tänka på när man skapar sina första inlägg är att berätta hela historien bakom resan – inte bara själva resmålet. Poängen med en reseblogg är ju att läsarna får följa med på hela resan, från att man lämnar sitt hem tills det är dags att åka hem igen (eller vidare till nästa resmål). Man ska därför inte vara rädd att skriva om och dokumentera rena resdagar, då man inte gör mer än att sitta på flygplatser, på tåg eller gå – de dagarna är också en del av resan! Detta är särskilt tydligt om man åker på en roadtrip – då är ju själva resan målet. Vill man göra sin roadtrip mer intressant (samtidigt som den blir säkrare) kan man köpa personlig belysning till personbilar och transportbilar hos Transportstyling.se. På det sättet gör man sin bil unik och lätt att känna igen, vilket ger blogginläggen en personlig prägel.

dante